Friday, March 23, 2012

The wives are your garments wahai adam !


Bismillahirrahmanirrahim ,
Assalamualaikum Warahmatullah Hiwabarakatuh.


Dengan berkahwin Adam bukan sahaja mendapat Hawanya malah Adam mendapat seluruh dunia ini. From the moment the Adams say " Aku terima nikahnya .. " until you die , Hawa will be your best companion. Hawalah yang akan menjadi rakan kongsi Adam dan kawan baik Adam. To be short , Hawa ini macam BFF Adamlah :)


Hawa akan berkongsi saat-saat Adam , hari hari Adam , dan tahun-tahun Adam. Dia akan berkongsi kegembiraan dan kesedihan Adam , kejayaan dan kegagalan Adam , impian Adam dan kebimbangan Adam. Apabila Adam sakit , Hawalah yang akan menjaga dan menjadi ' maid ' yang terbaik untuk Adam. Dan apabila juga Adam memerlukan bantuan , Hawa sedia membantu. Pintalah apa sahaja , semua Hawa boleh sediakan atau lakukan. Jika Adam mempunyai rahsia , dia akan menyimpannya tanpa diketahui sesiapa pun dalam dunia ini. Dan apabila Adam memerlukan khidmat nasihat , Hawa on the spot boleh menjadi kaunselor yang terhebat di dunia.

Selain itu ,

Hawa akan sentiasa berada dengan Adam. Apabila Adam bangun pagi pagi , perkara pertama yang dilihat mata Adam adalah Hawa. Tahukah Adam , Hawa senantiasa bersama sama Adam. Jika untuk beberapa ketika Adam tiada di hadapan mata Hawa ; mungkin pergi ke tempat kerja , Hawa akan fikirkan Adam , berdoa untuk Adam dengan segenap hati , minda dan jiwa. Dan apabila Adam tidur di malam hari , perkara terakhir yang mata Adam lihat adalah Hawa. Again in short , she will be your whole world and you will be her whole world.


Allah telah berfirman dalam surah Al Baqarah ayat 187 ;

" Mereka itu adalah pakaian bagimu dan kamu adalah pakaian bagi mereka " 

Ya , pasangan Adam dan Hawa adalah seperti pakaian antara satu sama lain kerana mereka menyediakan perlindungan , keselesaan , perlindungan , sokongan dan perhiasan antara satu sama lain. Just imagine a journey in the winter of Alaska without garments ! Itulah umpamanya pasangan Adam dan Hawa. Mereka menyediakan satu sama lain keselesaan , perlindungan dan sokongan dalam bentuk pakaian untuk mengharungi perjalanan hidup mereka di atas muka bumi ini yang seperti musim sejuk di Alaska.

Allah berfirman juga dalam surah Ar Ruum ayat 21 ; 

Dan di antara tanda - tanda yang membuktikan kekuasaanNya dan rahmatNya , bahawa Ia menciptakan untuk kamu ( wahai kaum lelaki ) , isteri - isteri dari jenis kamu sendiri , supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya , dan dijadikanNya di antara kamu ( suami isteri ) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan - keterangan ( yang menimbulkan kesedaran ) bagi orang - orang yang berfikir.

To be concluded , Adam , please take good care of your Hawa. Sometimes it could be Adam is the men and Hawa is the women. But sometimes Adam is to be said as the leaders while Hawa is the followers. It depends on how you define Adam and Hawa. But my writing said that Adam is the husbands and Hawa is the wives. Even though I never go through the experience as a wife but I know what are the wife's responsibilities towards her husband. Islam had taught me everything. Islam is wonderful right ?p/s : Tiba tiba jari jemari berminat nak bercerita tentang hal Adam dan Hawa. Tak tahu kenapa.

1 umat prihatin:

NOOR FATIN said...

insyallah, semoga dipermudahkan.. :)

Copyright© All Rights Reserved Thethreedara.blogspot.com