Sunday, February 19, 2012

Wishlist Pada Ulang Tahun Kelahiran


Bismilahirrahmanirrahim , 
Salam.





















Wow , tina terkejut. Comel comel semua ucapan ulang tahun kelahiran untuk tina. Terima kasih banyak banyak. Walaupun hanya ucapan di Facebook but it doesn't matter. I'm amazed with the wishes. Thanks for the wishes , thanks for the doa' , thanks for the advices and thanks for anything. Alhamdulillah i'm a big girl now and it's okey if there's no present. Hehehe. Tapi kalau nak bagi apa salahnya kan ? 

Today , ikut tahun Masihi , tina sudah berumur 20 tahun. Sudah besar anak ibu dan ayah ni. But if we refer to the Islamic calendar , dah lama tina sudah berumur 20 tahun. Hari ulang tahun kelahiran tina sebenarnya pada 15 Sya'ban. So dah lama lepas. Tapi still muda lagi. Siapa cakap 20 itu tua ? It's a new age and a new life for me to increase my effort to do more and more ibadah. Ibadah kepada buah hati dan jantung hati tina and korang semua that is my Allah :)

Kita tak pernah sempurna tapi kita boleh berusaha untuk menjadi yang sempurna untuk jantung hati kita. Sebenarnya apabila bercakap mengenai hari ulang tahun kelahiran atau hari lahir atau hari jadi atau yang paling famous is Birthday , kita sentiasa lupa pada tarikh inilah ibu , emak , mummy , umi , mama kita bertungkus lumus untuk melahirkan putera dan puteri mereka. Pada tarikh inilah mereka mengalirkan air mata syukur kerana dapat mendengar tangis buah hati mereka yang baru dilahirkan. Pada tarikh inilah mereka nekad akan melakukan yang terbaik buat anak yang baru dilahirkan. 

Pada tarikh inilah juga merupakan tarikh peperangan buat permaisuri kita. Peperangan kekuatan untuk melahirkan anak. Peperangan di antara mereka dan anak mereka ; antara sang ibu atau sang anak yang hidup ataupun kedua dua mereka hidup mahupun meninggal dunia menghadap Tuhan yang Esa. Mati sang ibu seperti mati seorang pejuang. Mati sang anak ibarat kain suci. Syurgalah tempatnya. No doubt !

Sekiranya wanita meninggal dunia dalam masa 40 hari selepas bersalin ia dikira sebagai mati syahid.

Mulianya sang ibu kan ? Terima kasih ibu kerana telah melahirkan kakak. I love you very strong :) Wishlist ? Tak ada list. Yang pertama dan yang terakhir ; I hope to be a better daughter for you , ibu. Kakak harap dapat memberi yang terbaik untuk ibu. Kakak tahu kakak bukan anak yang sempurna untuk ibu tetapi kakak akan berusaha sedaya upaya untuk menjadi anak yang terbaik untuk ibu. Kakak hargai sangat sangat ibu telah melahirkan dan menjaga akak dengan baik sekali. Terima kasih ibu ! Syukran ibu ! Kamsamida ibu ! ;D 

Allah s.w.t telah berfirman dalam surah al - Ahqaaf ayat 15 yang bermaksud ;

" Kami perintahkankepada manusia supaya berbuat baik kepada dua orang ibu bapanya , ibunya telah mengandungnya dengan susah payah , dan melahirkannya dengan susah payah ( pula ). Mengandungnya sampai menyapihnya adalah tiga puluh bulan... "

So berbuat baiklah dengan ibu korang semua sekiranya mereka masih hidup. Carilah peluang untuk membuat mereka happy. Jadikan hari ulangtahun kelahiran kita sebagai satu titik motivasi kepada kita tentang bertapa susah payahnya ibu kita melahirkan dan menjaga kita. Dan apa salahnya pula kita bersusah payah untuk ibu kita. Kan ? Sayangilah ibu kita seperti ibu kita sayangi kita. 



p/s : Nak wish dapat husband soleh jugak lah boleh kan ? 

p/s 2 : Ibu tengah tengok cerita CUN. Ibu comel lah , jangan marah tau ? Akak nak pergi sidai kain ni :)

12 umat prihatin:

Cik Atien said...

Happy Birthday tina. :)

nursayidatina said...

cik atien - thanks dear :)

.F.e.Q.a.H. said...

Sanah Helwah... ^^

Anonymous said...

haha.. so cumell laa
~maksu :)

*utk ibu CUN best woooo :P

nursayidatina said...

F.e.q.a.h - :)

maksu - hehe , thanks maksu ;)

CUN mmg best pun ! :)

L said...

boleh buat calon isteri solehah ni..=) selamat hr lahir.. semoga sentiasa dirahmatinya... Sori lambat..

jom baca sebentar..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/02/menyekutukan-allah.html

Solihin Zubir said...

errr.. sy terlepas sesuatu ke? takpe.. sehari je kan.. :D

happy belated besday.. sweet 20..
smoga dipanjangkan umur dimewahkan rezeki.. semoga beroleh kebahagiaan di dunia dan di akhirat.. aminnn...

nursayidatina said...

L - alhamdulillah , memang nak jadi isteri solehah ; cita cita tu :) , Dan terima kasih atas wish and doa :D

SZ - errr , tak apa ; lambat sehari tak luak pun. ;D

and thanks for the wish and doa'. Insya'Allah amiin.

secret roses said...

happy birthday sayang. May Allah bless you. Miss you.

Thanks for reminding us about ibu @ mama.

muuuah <3

shameel Iskandar said...

selamat hari lahir Thethra. Sorry lewat wish. Moga diredhai oleh sentiasa

nursayidatina said...

Secret rose - babe , thanks wish :)

my pleasure to remind me , myself and others. Meet you later !

nursayidatina said...

shameel - terima kasih bebanyak :) , lambat wish tak apa asal tak wish langsung. hehe. tak adalah,

inysa'Allah , amiin :)

Copyright© All Rights Reserved Thethreedara.blogspot.com