Thursday, August 9, 2012

Tazkirah Ramadhan 2 : Istiqamah Itu Kelebihan Diri


Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.


Brothers , sister. Istiqamah itu amat penting tapi susah nak buat. Kerana iman kita seperti bola , kadang kadang atas kadang kadang bawah ; kejap naik kejap turun. Untuk tetap dalam beramal mungkin kita boleh berkawan dengan rakan yang mengamalkan amar makruf nahi munkar , menjadi seorang yang mesra surau & masjid , sahabat setia al Qur'an dan sebagainya. Tetaapi kalau hanya berkawan tanpa beramal seperti rakan tersebut , apa gunanya ?

Perasan tak , jika kita mengaku kita seorang pemaaf ; kita boleh memaafkan ahli keluarga kita , saudara mara kita , guru guru kita , rakan rakan kita tetapi sampai bab musuh atau seseorang yang dah buat kita marah atau terseksa , kita susah untuk memaafkannya. Adakah kita seorang yang istiqamah dalam menjadi seorang pemaaf ?

Situasi yang lain.

Ya , kita seoarang yang bijak mengatur masa. Kita senantiasa bersama diari yang mempunyai details setiap pekerjaan yang kita bakal lakukan , sedang lakukan , atau yang telah kita lakukan. Dan dengan siapa kita berjumpa , temujanji dengan orang itu orang ini. Tetapi pernah ke kita detailkan setiap ibadah kita ? Bila kita nak jumpaNya ? Macam mana keadaan kita ketika berjumpa denganNya ? Pernah tak ? Dan adakah itu maksudnya kita istiqamah dalam mengatur masa dengan baik ?

Jawapannya tidak. Kita tidak istiqamah.

Bukan susah untuk istiqamah. Ajar diri untuk biasakan melakukan sesuatu dengan berterusan tanpa berhenti. Bagaimana nak ajar diri ? Angkat tangan dan tepuk dada , sambil cakap ;

" Iman , jom istiqamah ! "


p/s : Alhamdulillah , Ramadhan berjalan dengan cun tapi dah nak habis. Sungguh tak terasa lagi nikmatnya yang banyak tu. Nak lagi , nak lagi ! Semoga kita masih dapat menikmati Ramadhan al Mubarak pada tahun hadapan. Itu doa saya. Amiin :)

p/s 2 : Sudah hampir habis Ramadhan , tapi tazkirah ada 2 je ? Semua tinggal draft je. Jarang boleh online -.-

Wednesday, July 25, 2012

Tips Ramadhan : Doalah Sebelum Berbuka Puasa


Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.Tahukah anda bahawa sesungguhnya doa anak Adam yang berpuasa sebelum berbuka adalah doa yang mustajab , insya Allah seperti yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah yakni Rasulullah SAW telah bersabda yang bermaksud ;

" Tiga golongan yang tidak ditolak doa mereka ; Orang yang berpuasa di saat berbuka , imam yang adil dan orang yang dizalimi. "

( Hadis Riwayat At Tarmidzi )

Tuesday, July 24, 2012

Tazkirah Ramadhan 1 : Taqwa & Ramadhan


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Puasa tak ? Jika ya , alhamdulillah. Anda masih ada iman. Anda masih punya rasa percaya kepada Allah SWT , Muhammad SAW dan bulan Ramadhan itu sendiri. Andai ada iman , andai kita beriman barulah kita boleh melaksanakan amal soleh seterusnya dikategorikan sebagai hambaNya yang bertaqwa. Kalau kita tidak melakukan amal soleh , tidak beriman , bagaimana nak menjadi hambaNya yang bertaqwa ? Kan ? Kan ?

Semestinya taqwa amat rapat dengan Ramadhan. Ramai muslimin & muslimat yang sebelum ini tidak bertaqwa pada 11 bulan yang lain tetapi pada bulan Ramadhan , mereka bertaqwa. Kerana apa ? Kerana kelebihan Ramadhan. Banyak sangat kelebihan Ramadhan yang menarik minat umat Islam untuk menggandakan ibadah mereka pada bulan rahmat ini. Namun begitu , senang untuk mencari taqwa tapi susah untuk istiqamah. Maksudnya , andai kita sudah mendapat taqwa itu tetapi masuk sahaja Syawal , kita lupakan semua amal yang kita lakukan pada bulan Ramadhan. Kita tidak beristiqamah. Kita macam main main. Kita beramal sekejap je. Hilang Ramadhan , hilanglah amal , hilanglah taqwa. Begitukah ?

" Lalu Kami utuskan kepada mereka , seorang rasul dari kalangan mereka sendiri (yang berkata) : " Sembahlah Allah oleh kamu sekalian , sekali kali tidak ada Ilah selain daripadaNya. Maka mengapa kamu tidak bertaqwa (kepadaNya) ? "

( Surah al Mukminun 23 : 32 )

Namun begitu , sesetengah umat Islam mendapati yang taqwa itu susah dibentuk , sukar dicari. Bagaimana nak bentuk & cari kalau tidak diiringi dengan usaha yang ikhlas , ye dak ? Thus , increase your effort to get the taqwa. Macam mana pula tak tambah usaha ? Nak buat apa ? Jangan risau , perkara ini dah biasa dengar tapi kita boleh recall balik okey ? 


Ikut perintah Allah
Taqwa adalah dimana kita ikut perintah Allah & menjauhi larangannya. Kalau solat fardhu & sunaat dapat pahala , maka kita buatlah. Tetapi andai mencaci , memaki , mengutuk dapat dosa , maka apa lagi kita tinggalkan perkara tersebut. Lagi lagi pada bulan Ramadhan ini. Lagilah lebih barakah. Apa ganjarannya kalau kita ikut perintah Allah dan bertaqwa tidak kira bulan Ramadhan atau pada bulan bulan yang lain ? Allah SWT telah berfirman yang bermaksud ,

" Kemudian Kami selamatkan orang orang yang bertaqwa , dan Kami akan biarkan orang orang yang zalim tinggal berlutut di dalam neraka itu."

( Surah Maryam 19 : 72 )

So , nak ikut perintah Allah ke tak ? :)


Redha dengan ketentuanNya
Taqwa juga adalah dimana kita redha dengan ketentuan Allah SWT. Kalau Allah beri kita rezeki berbuka puasa dengan nasi dan lauk telur dadar sahaja , maka kita redha. Jangan pula kita marah ibu ayah yang tidak menyediakan juadah berbuka puasa yang lebih mewah. Makruh kita memewahkan juadah berbuka kita. Seperti ibadah puasa tidak memberi makna apa apa kepada kita. Ye la , salah satu tujuan Ramadhan adalah untuk menjadikan kita hambaNya yang bersyukur dalam mengenangkan nasib brothers & sisters kita yang tidak berkemampuan untuk makan & minum dengan sempurna. Disamping itu , mencari redha Allah juga penting , maka bertaqwalah !

p/s : Tahniah buat anda yang dah berpuasa selama 4 hari :')

Friday, July 20, 2012

Peringatan Buat Diriku Yang Mudah Lupa #6 : Ramadhan dah tiba !

Kejarlah pahala Ramadhan !

Nabi Muhammad SAW telah bersabda yang bermaksud ;

" Barangsiapa yang berpuasa pada bulan Ramadhan kerana didorong oleh iman dan mengharapkan keredhaan Allah, maka diampunkannya dosa-dosanya yang lalu. "

(Hadis al Bukhari)

p/s : Sesiapa yang masih berangan-angan, bangunlah dari angan-anganmu. Kita sudah tiba pada bulan sejuta kerahmatan. Kejarlah dengan sejuta ibadah , insya Allah !


Tuesday, July 17, 2012

Surah Pilihan : Manusia Yang Rugiبِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

Demi masa.

Sesungguhnya manusia itu berada dalam kerugian.

Kecuali yang beriman dan yang beramal soleh.

Yang berpesan pesan kepada KEBENARAN.

Dan yang berpesan pesan dengan KESABARAN.


Pernah dengar lagu kumpulan Raihan , DEMI MASA ? Terngiang ngiang lagu itu dekat telinga. Bertapa merdu , sayu & bermaknanya lagu tersebut. Bertapa kita senantiasa berada dalam kerugian. Seperti yang telah difirmankan Allah SWT dalam suratul asr , di atas. Rugi dari segi apa ? Rugi dalam beribadah. Rugi dalam mencari redha Allah. Rugi dari segala sudut. Segalanya kerana masa yang kita biarkan berlalu. Agak agak apa yang telah kita lakukan untuk mendapat keredhaan Allah hari ini ? Takutkan kalau masa berlalu tanpa pekerjaan yang mendapat redha Allah. Takut sangat !

Ingatlah lima perkara sebelum datangnya lima perkara. Sihat sebelum sakit. Muda sebelum tua. Kaya sebelum miskin. Lapang sebelum sempit & hidup sebelum mati. Yang terakhir itu paling pasti. MATI. Bila bila masa boleh maka sudah cukupkah amalan kita selama kita bernafas. 20 tahun kadang kala seperti lama sahaja untuk mengumpul pahala & keredhaannya tetapi rupanya singkat untuk melakukan itu semua. Redha Allah ada dimana mana. Kutip sampah dapat pahala , tolong kawan dapat pahala malah tengok al Quran dengan rasa kasih sayang pun dapat pahala. Tak nak ke ? Masa. Seperti sudah hilang keberkatannya. Kalau dahulu , banyak perkara boleh dilaksanakan dalam satu hari. Kalau perasanlah. Kita boleh buat macam macam. Kita punya cukup masa untuk buat itu , untuk buat ini. Dengan suka hatinya kita segala perancangan dapat dilaksanakan dalam masa satu hari. Tetapi mana perginya masa yang 'cukup' itu sekarang ? Kenapa masa sudah dirasai seperti singkat. Kadang kala tidak cukup masa untuk melakukan sesuatu perancangan. Itulah tandanya kiamat makin hampir. 

Takut ?

Risau ?

Gunalah masa dengan sebaiknya :)

p/s : Masa lah perkara yang hampir dengan kita tapi pada hakikatnya , ia jauh. Mati , nampak jauh tapi pada hakikatnya , ia sangat hampir. 

Monday, July 16, 2012

Dah ready untuk Ramadhan ?


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.Ku mengharapkan Ramadhan ,
Kali ini penuh makna ,
Agar dapat ku lalui ,
Dengan sempurna...

Setahun dah berlalu. Terasa seperti baru beberapa hari. Teringat kembali kaki ini melangkah ke masjid bagi solat terawih. Berjemaah bersama sama seisi kampung. Terasa lagi indahnya beriftar bersama sama famili , rakan rakan dan semua sanak saudara. Terasa ukhwah disitu. Sungguh , rasa macam baru sekejap perkara itu ditinggalkan. Ingatkan diri ini tidak sempat untuk merasai Ramadhan tahun ini tapi insya Allah , Allah akan memberi nikmat Ramadhan dirasai saya dan anda semua. Mesti tak sabar kan ?

Pernah dengar hadis yang menyatakan diam orang berpuasa merupakan tasbih , tidurnya merupakan ibadah dan doanya mustajab ? Lihat bertapa besarnya pahala orang yang berpuasa. Tetapi kalau kita tak ready for the Ramadhan , macam mana kita nak beribadah dengan yakin kerana Allah SWT ? Thus , it is a need to practice before we do something. Practice makes perfect right ? Memanglah kita dah besar , kalau saya mungkin daripada 20 tahun umur saya , at least 15 tahun dah saya merasai keadaan Ramadhan. Tapi apa jaminan kita yang kita sudah bersedia sepenuhnya kalau tanpa persediaan rapi ?

Manusia. Sebagai contoh , saya selalu dah kena present & berjumpa dengan ramai orang. Sebagai mahasiswa , kita diajar untuk bijak berkomunikasi lebih lebih lagi course saya menuntut saya untuk petah berkata kata. Tetapi walaupun dah selalu kena buat presentation , dari saya sekolah lagi dah kena present kat depan ; we still need a practice right ? At least once before we want to present something. Am I right ? Sama juga dengan persediaan untuk Ramadhan. Kita masih memerlukan latihan yang cukup agar kita dapat melakukan yang terbaik bagi Ramadhan tahun ini.

Gambaran dibawah ini mungkin sudah tersebar luas. Suka tengok. Bijak sungguh sesiapa yang mencorakkannya. Sangat comel ! Terima kasih sahabat. Well , comel comel juga tapi apa kata kita ambil 10 perkara ini sebagai amalan kita sebelum Ramadhan tiba. Dah dekat sangat dah ni. Ramadhan ibarat dah tersenyum untuk kita umat Islam sekalian. Tersenyum tidak sabar membuka lembaran sejuta pahalanya. Tersenyum mengingatkan seluruh umat Islam bakal menerima nikmat yang tidak terhingga daripadanya , sang Ramadhan :)Selangkah demi selangkah ,
Dengan rahmatMu oh Tuhanku ,
Ku tempuh juga...

p/s : Hari ini hari Isnin. Siapa puasa angkat tangan ? Semoga Allah merahmati anda semua , sisters & brothers. Love from me to all of you. Lets get ready for the best month of the year ! Ramadhan !

Saturday, July 14, 2012

Purdah dan Niqab , satu fesyen ?بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.


Indahnya wanita berpurdah. Inilah impian saya sejak dahulu. Melihat wanita berpurdah mendorong saya untuk melakukan perkara yang sama tetapi diri sendiri perlu diperbaiki sepenuhnya terlebih dahulu barulah purdah , niqab menjadi pilihan saya. Sesungguhnya berpurdah , berniqab bukanlah perkara yang main main. Mungkin saya yang bukan niqabis kurang sesuai untuk membicarakan hal ini namun , insya Allah saya cuma mahu menyediakan input input saya agar kita semua mendapat keredhaan daripadaNya. Redha Allah itu kan penting :)

Niat
Ya , apa apa pekerjaan yang kita lakukan perlulah diiringi niat yang baik. Sebelum kita berniqab , berpurdah , cuba kita tanya diri kita ; apa niat kita ? Adakah kita hendak mendekatkan diri kepada Allah ? Atau adakah kita mahu kelihatan 'mahal' ? Adakah kita mahu kelihatan lebih menarik , cantik & lebih bergaya ? Atau adakah kita mahu menyorokkan kelemahan yang ada ? Adakah kita mahu mengelak daripada menjadi bahan fitnah ? Atau adakah kita terpengaruh dengan jiwa fesyen ? Ini yang kita tak mahu. Niat yang salah didorongkan walaupun perkara yang kita lakukan itu sangatlah baik. Perlu diingat bahawa niat yang tidak baik membuatkan kita tidak mendapat pahala untuk perkara baik yang kita lakukan. Tak rasa rugi ke muslimah sekalian ?

Tuntutan
Tidak dinafikan seorang wanita berpurdah sangatlah menarik perhatian saya. Saya kadang kala malu. Malu kerana merasakan mereka yang berpurdah bagi saya seperti telah meng'upgrade'kan diri mereka. Sudah semestinya perkara asas seperti menutup aurat dengan sempurna sudah dicapai maka berpurdah pula dijadikan pilihan mereka untuk menunjukkan tanda kasih & sayang kepada kekasih kita , Allah SWT. Tetapi tidak kurang juga rasa malu saya kerana terdapat segelintir yang seperti tidak menghormati makna purdah dan niqab itu sendiri. Berpurdah & berniqab tetapi masih tidak memakai pakaian yang dituntut syariat. Yang menutup aurat dengan sempurna. Sedih. Tak malukah anda , berpurdah tetapi masih terdedah sana sini ?

Saya hanyalah seorang manusia biasa. Apa yang saya sangat suka ? Saya suka untuk memerhati. Memerhati gelagat manusia tetapi tidak pernah mengecilkan skop pemerhatian saya. Its general. Saya tahu majoriti wanita berpurdah punya alasan yang kukuh untuk berpurdah. Sisters , I am proud of you. You chose what's the best for you. Anda memilih untuk berpurdah tanda anda cinta , kasih & sayang kepada Allah. Dan itulah juga cita cita saya. Dengan menutupi sebahagian muka dengan selapis kain. Subhanallah !

p/s : Cuti semester sudah bermula. Terima kasih atas doa kalian. Exam , alhamdulillah , berlalu dengan cemerlang. Semoga keputusannya juga cemerlang , insya Allah !

Monday, July 9, 2012

Peringatan Buat Diriku Yang Mudah Lupa #5


Kiamat itu sudah HAMPIR !

" Telah hampir datangnya kepada manusia hari perhitungan amalnya , sedang mereka dalam kelalaian , tidak dihiraukan persediaan baginya. "

( Surah al Anbiya' 21 : 1 )

Tuesday, June 26, 2012

Tips 3S Buat Sang Pensyukurبِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.


Hidup ini memang tidak sah andai tidak diuji oleh kesayangan kita , Allah SWT. Kenapa Allah uji kita ? Soalan femes with a famous answer. Just because He loves me. He loves you. He loves us. Simple as that. Tetapi pernahkah kita bersyukur dengan ujian yang menimpa kita ? Atau kita hanya tahu mengeluh dan meratap ujian yang diberikan. Ya , tidak disangkal , kita perlu bersyukur pabila kita dikurniakan nikmat yang tidak terhingga tetapi bagaimana pula dengan ujian yang Allah turunkan buat kita ? Lagi sekali , ya , kita juga perlu bersyukur untuk itu. Yeke ?

Iya , kerana ujian yang ditimpa kepada kita adalah mengikut kemampuan kita. Allah tidak akan menurunkan ujianNya kepada hambaNya yang tidak mampu untuk menanggung ujian tersebut. Pasti MAMPU ! Sayang betul Allah dekat kita. Dan Allah turunkan ujian itu semua bukan saja saja. Pasti ada sebab. Antara sebabnya adalah untuk kita bersyukur dengan apa yang kita ada. Sebagai contoh , andai kita ditimpa sakit @ penyakit ; apa yang diharapkan untuk kita buat ? Kita seharusnya bersyukur akan nikmat sihat yang sebelum ini kita ada. Maka , dengan ditimpa ujian sakit , kita akan lebih menghargai masa masa sihat kita. Disitulah datangnya nikmat ujian. Di mana hambaNya bersyukur akan apa apa kebaikan yang dikurniakanNya sebelum ini.

Disini saya nak kongsi tips bersyukur yang simple yang saya & berjuta muslimin yang lain amalkan :)


Sebutlah Alhamdulillah
Tak disangkal lagi , ucapan "Alhamdulillah" sememangnya ucapan yang amat bermakna buat kita & Allah SWT. Allah suka jika hambaNya ketika merasai nikmat pemberiaanNya mengucapkan ucapan ini. Susah ke ? Tak kan ? Amalkanlah. Kita akan rasa bahagia sangat.


Sujudlah Tanda Syukur
Sujud syukur menjadi kegemaran saya kerana saya senantiasa berasa tenang pabila saya sujud. Ya , semasa sujud kita merasakan Allah hampir dengan kita. Semasa sujudlah sentiasa wujud rasa kasih dan sayang kita kepada Allah. Rasa rendah dirinya kita sebagai hambaNya yang hina. Semasa sujud jugalah kita berebut rebut berdoa agar senantiasa diredhai Allah , dicintaNya , dikasihiNya. Nikmatnya andai kita merasai nikmat sujud ini. Lebih lebih lagi pabila kita diturunkan nikmat atau kegembiraan , bersujudlah. Dengan tanpa sedar kita lupa akan nikmat yang diberikan kerana nikmat ketika sujud yakni berasa hampir denganNya lebih bermakna !

Sedekah
Sedekah disini amat general. Means that andai kita diberikan rezeki yang lebih , maka kita bersedekah kepada yang memerlukan. Tapi apa yang saya suka lakukan ialah sedekahkan ayat ayat al Qur'an terutamanya surah Yassin buat mereka yang terlebih dahulu menghadap Ilahi. Di sini membuatkan saya berasa insaf kerna nikmat yang saya terima bukanlah sesuatu yang kekal kerna satu hari nanti nikmat ini akan hilang. Akan pergi. Kita tidak membawa harta mahupun kekayaan ke liang lahad. Maka bersyukurlah dengan nikmat yang sementara ini & cuba untuk meningkatkan diri dengan ibadah agar kita tidak hanyut dengan dunia. Insya'Allah.

Tiada yang lebih berharga buat saya selain daripada dikurniakan ibu yang prihatin , sporting & penyayang yang senantiasa memahami & menyokong segala yang saya lakukan asalkan masih berlandaskan syariat Islam. Dan tidak lupa ayah yang lucu , tawwadu' serta tegas dalam mendidik saya agar menjadi muslimah sejati. Nikmat yang tidak terhingga juga pabila saya dikurniakan dua puteri adinda saya yang comel comel belaka. They are the other side of me. Terima kasih Allah atas semua ini. Sesungguhnya bukan harta yang saya pinta tetapi kesejahteraan mereka dunia akhirat lebih utama. Alhamdulillah !

p/s : Segala salah silap harap dimaafkan. Final lagi dua hari. Doakan sahabatmu ini agar dapat melakukan yang terbaik ! Insya'Allah :')

Sunday, June 24, 2012

Peringatan Buat Diriku Yang Mudah Lupa #4

Maut itu pasti. Setiap 21 minit dia hadir. Masih ketawa ?

" Setiap yang hidup akan merasai mati , dan Kami menguji kamu dengan kesusahan dan kesenangan sebagai cubaan ; dan kepada Kamilah kamu akan kembali. "


( Surah al Anbiya' 21 : 35 )

Saturday, June 23, 2012

Peringatan Buat Diriku Yang Mudah Lupa #3
Allah murka dengan manusia hipokrit

" Amat besar kebenciannya di sisi Allah - kamu memperkatakan sesuatu yang kamu tidak melakukannya. "

( Surah as Saff 61 : 03 )

Tips Masuk Syurga
بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم 

                                     Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.Jannah. Na'wa. Firdaus. Khuldi. Na'im. Semuanya adalah syurga. Impian terbesar kita. Seberapa banyak pun impian kita di dunia , deep inside our heart pasti terselit , " Aku mahu syurga ! " ; " Aku nak masuk syurga ! " ; " I wanna be in heaven ! ". Bukan sahaja muslimin & muslimat sahaja yang mahukan syurga ciptaan Allah malah golongan bukan Islam juga mahukan syurga. Tanya semua insan , semua pabila mati mesti menginginkan syurga. Mahukan syurga. Bodohlah kalau dia hidup hanya saja saja. Tidak mahukan syurga. Namun begitu , terfikir. Apakah itu syurga ? 

Kalau perasan , kita senantiasa sudah maklum dengan apa itu syurga. Kerna jika kita mendapat sesuatu yang menggembirakan mahupun yang membuat kita senang hati , pasti mulut kita mengatakan , " Macam syurga ! " ; " Aku dapat syurga ! " ; " Rumahku Syurgaku ! " ; " Yes , it's heaven ! " ; " Awesome like heaven ! " and etc. See , kat dunia pun kita dapat rasa tempias syurga. Tu baru sedikit. Ibarat apa yang kita dapat itu setitis air & syurga sebenar seperti luas terbentangnya lautan.

Bagi saya , apa apa amalan kita yang membawa ke arah kebaikan ; semuanya amalan yang membawa kita ke syurga. Bukan sahaja tertumpu kepada sesuatu amalan. Namun begitu , amalan sahaja tidak cukup ; niat juga mestilah selari dengan amalan yang dilakukan oleh kita. Walaupun rukun Islam sudah lengkap kita laksanakan namun andai niat berlandaskan syaitan & nafsu semata mata ; lupakan syurga. Allah tak suka hambaNya yang hipokrit.Tiga tips daripada saya buat diri sendiri & anda semua. Tiga perkara yang kini dipraktikkan selain daripada rukun wajib yang diwajibkan kepada kita semua. Tiga perkara yang pasti besar pahalanya walaupun perlaksanaannya amat senang. Tidak susah. Cuma hati yang banyak memainkan peranan. Nak buat atau tak. Nak pahala atau tak. Nak syurga atau tak. Tepuk dada tanya selera iman masing masing. :')

Kenapa tiga ? Ntah. Saya suka nombor tiga. Mungkin kerana saya ada tiga adik beradik. Tiga tiga gadis tiada jejaka. Tiga perempuan & TIGA lagi. Apakah tiga tips itu ?


Jaga hubungan dengan Allah
Banyak cara boleh kita praktikkan bagi menjaga hubungan kita dengan kekasih kita yakni Allah SWT. Antaranya ialah senantiasa bertaubat ( tidak kira bertaubat sebagai hambaNya mahupun taubat kerana dosa yang dilakukan ). Selain itu , senantiasa bersyukur dengan nikmat kurniaanNya. Kita haruslah sedar bahawa nikmat Allah tidak pernah putus sedikit pun. Maka perlulah kita bersyukur dengan nikmatNya sebagai tanda terima kasih. Kalau kita dapat hadiah daripada ayah ibu , kita ucap " Terima kasih " kan ? Apa salahnya kita ucap " Alhamdulillah ! " kepada Allah SWT yang telah menghadiahkan nikmat kepada kita.

" Dan andai kamu menghitung nikmat Allah , nescaya tidaklah dapat kamu menghitungnya ."

( Surah Ibrahim 14 : 34 ) 


Jaga hubungan dengan Manusia
Secara amnya , makna manusia disini cukup luas. Manusia termasuklah ibu bapa , adik beradik , saudara mara , guru guru , rakan rakan , dan seluruh makhluk di muka bumi ini yang bergelar manusia. Sekejap , Rasulullah SAW adalah manusia teragung & terhebat , para sahabat baginda , para ulama , dan ramai lagi. Berbuatlah baik dengan mereka. Yang masih hidup terutamanya , hormatilah mereka , jagalah tutur kata , dan yang paling penting tanamkanlah rasa kasih , sayang & cinta sesama Muslim agar kita tidak bermusuhan & bertemu berpisah kerana Allah SWT.  Allah sayang & suka manusia yang berbaik baik sesama saudaranya. Cuba kita bayangkan , andai kita ikhlas akan saudara kita , membantunya tatkala susah , adakah saudara itu akan lupa mendoakan kesejahteraan kita ? Insya'Allah doa mereka amat bermakna :)


" Wahai umat manusia ! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan , dan Kami telah ciptakan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak , supaya kamu berkenal kenalan ( dan beramah mesra antara satu dengan yang lain ). Sesungguhnya semulia mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu , ( bukan yang lebih keturunan atau bangsanya ). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui , lagi Maha Mendalam PengetahuanNya ( akan keadaan dan amalan kamu ).

( Surah al Hujurat 49 : 13 )

Jagalah hati
Ya , hati. Hati adalah raja fizikal kita. Hati adalah raja kepada mulut. Andai hati berkata kata A , mulut juga begitu. Hati adalah raja kepada tingkah laku. Hati adalah raja diri kita. Jadi , jagalah hati anda. Jagalah hati kita ini sebaik baiknya. Tahukah kita yang kita boleh mengawal hati kita ? Maka janganlah hanya mengikut hati. Ikutkan hati , mati. Fikirlah sedalam dalamnya setiap bait bait hati. Kita manusia punya akal. Gunakan akal & manfaatkanlah hati. 

" Ketahuilah bahawa di dalam tubuh manusia ada seketul daging. Apabila daging itu baik , maka seluruh tubuh itu baik ; dan apabila seketul daging itu rosak , maka seluruh tubuh itu pun rosak. Ketahuilah yakni seketul daging itu adalah HATI "

( Hadis Riwayat al Bukhari dan Muslim )

Doa. Doa juga penting wahai saudaraku. Jangan lupa untuk senantiasa berdoa. Jangan angkuh. Jangan takbur. Jangan sombong. Berdoalah selagi ada waktu. Berdoalah selagi ada nafas. Berdoalah selagi waktumu berdetik. Berdoalah selagi bumi beredar pada paksinya dan berdoalah selagi matahari mula memancar dari arah timur. Kerna sekali kita tidak berdoa , Allah jauh daripada kita. Kerana apa ? Kerana tanpa doa , maknanya kita dapat hidup tanpaNya , tanpa pertolonganNya. Tapi semua , segala yang kita ada adalah daripaNya kan ? Sedar akan itu ? Maka berdoalah dan doa untuk masuk syurga. Amiiin.

p/s : Mencari redha Allah itu penting. Doakan saya dapat mencari redha Allah , ibu & ayah agar saya dapat menjawab segala soalan untuk final exam nanti dengan tenang dan baik. Insya'Allah :)

Wednesday, May 23, 2012

Peringatan Buat Diriku Yang Mudah Lupa #2

Al Qur'an Itu Pedoman Hidup


" Al Qur'an ini adalah pedoman bagi manusia , petunjuk dan rahmat bagi kaum yang meyakini. "


( Surah Al Jatsiyah 45 :  20 )


Tuesday, May 22, 2012

Bila Pakar Jiwa Berbicara
بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم 


Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.
"...(Allah) yang mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun daripada (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya)." 

( Surah Al Baqarah 2 :  255 )

Kalau perasan , dewasa ini , ramai sangat muslimin dan muslimat yang sakit jiwa. Sampai tak sanggup saya melihatnya lagi. Terlalu ramai sehingga saya rasa amatlah perlu untuk kita mempunyai klinik mengubat rohani dan jiwa. Yakni sakit jiwa yang dimaksudkan bukanlah kurang waras atau lebih parah , gila. Tidak. Tidak sama sekali. Tetapi sakit jiwa di sini ialah penyakit di mana pesakit dijangkiti virus kurang memahami apakah yang cuba disampaikan oleh Islam. Dan menyebabkan mereka gemar melakukan maksiat , dosa yang memakan jiwa atau merosakkan jiwa sanubari mereka. Mereka tidak mahu menerima tautan hati ataupun ubat jiwa seperti majlis majlis ilmu , usrah usrah bersama naqib dan naqibah dan seangkatan dengannya. Kalau pahala melihat al Qur'an pun tidak mahu ' grab ' inikan pula pahala membaca kitab suci itu. Di manakah silapnya ? Adakah para ulama' kurang mengadakan majlis ilmu atau ibu bapa sendiri yang masih kurang menyediakan didikan agama yang cukup ? Atau diri sendiri yang tutup hati dan jiwa daripada menerima dakwah islamiah ? Tepuk dada , tanya iman , tanya pakar jiwa :')

Nak katakan saya ini pakar mengubati jiwa terluka , tidaklah. Hanya perkongsian daripada pembacaan dan juga ilmu yang di ' grab ' daripada kakak kakak naqibah. Dan juga ulama' ulama' terkenal. Sharing is caring kan ? Tetapi hari ini saya taknak menceritakan mengenai punca punca mahupun faktor faktor yang mengakibatkan penyakit jiwa tetapi kita akan lihat apakah simptom simptom awal , pertengahan , kemuncak dan akhir penyakit jiwa ini. Jom kita terjah !

Simptom Awal @ Permulaan 
Manusia tidak pernah lari daripada melakukan kesilapan atau maksiat. Semua manusia tidak sempurna kan ? So , here it is. Pesakit yang berada di peringkat permulaan ataupun initial stage penyakit ini , selalunya pabila melakukan maksiat kemudiannya pesakit akan rasa bersalah dan kesal atas perbuatannya. Kebiasaannya , dosa yang dilakukan bukanlah dosa dosa besar tetapi dosa tetap dosa. Mereka akan segera bertaubat dan cuba sebaik mungkin untuk tidak kembali kepada penyakit lama yakni melakukan maksiat itu tadi. 

Simptom Pertengahan
This is what we called as the middle stage of the disease. Pesakit yang pada mulanya punya perasaan kesal dan ingin berubah tetap melakukan dosa yang sama berulang ulang kali. Di sini mungkin dipengaruhi atau atas dorongan rakan rakan yang menyebabkan taubat tadi ditunda dan perasaan bersalah kepada Allah semakin terhakis. Virus virus dosa semakin merebak. Bisikan Syaitan seperti menjanjikan syurga. Namun begitu , masih boleh diubati andai masih punya kelompok rakan rakan yang mengajaknya beribadah kepada Allah. Ya , mungkin pada mulanya dia enggan tetapi lama kelamaan titik titik keinsafan pasti menapak di hatinya.

Simptom Kemuncak
Once those people be at the climax stage , it is getting harder to cure them. Pesakit mula berasa seronok untuk melakukan maksiat. Mereka bukan sahaja mengulangi dosa dosa lampau MALAH mereka juga mencuba melakukan dosa dosa baharu dan ini mengakibatkan hati mereka mula menjadi gelap gulita. Titik titik keinsafan mula menjauhi jiwa dan titik titik hitam dosa dan noda mula menapak dan mengambil tempat pada jiwa pesakit. Dalam hal ini , perasaan gentar dan takut sudah hilang dan mungkin ingatan terhadap Allah juga mula pudar. 
Dimana peranan kawan dianggap seperti syaitan kecil


Simptom Akhir
Pada peringkat ini , pesakit mula berasa lali dengan dosa yang dilakukan dan sesetengahnya tidak merasa takut langsung. Nasihat yang mungkin dihadiahkan oleh rakan rakan yang masih sayangkan mereka agar mereka berubah umpama menyimbah air sirap ke daun keladi ; jangan kata nak serap nasihat itu dalam jiwa , nak rasa secebis nilai kasih sayang rakan itu pun tak. Pesakit kini lebih menyedihkan mengajak rakan rakan yang lain untuk melakukan maksiat. Dia bagaikan tidak mahu menanggung virus maksiat itu seorang diri malah menyebarkan kepada orang lain. 

Thus , hati hati dengan pesakit jiwa :')

p/s : Baru dengar khabar yang ada saudara seislam yang hampir dengan saya lari daripada rumah. Masha'Allah. Itu tandanya virus penyakit jiwa sudah bermaharajalela di jiwanya. Semoga Allah tabahkan hati ibunya dan keluarga. Buat adik andai terbaca post ini, pulanglah. Tiada apa dengan dunia yang hanya berlandaskan nafsu semata mata. Pulanglah kepada keluargamu. Bertapa marah pun ibu atau ayah , mereka marah marah sayang. Untuk kebaikan adik juga. Saya doakan yang terbaik untuk adik.

Salam mengubat jiwa !

Sunday, May 20, 2012

Peringatan Buat Diriku Yang Mudah Lupa


Perangi Musuh Allah

" Dan perangilah di jalan Allah orang orang yang memerangi kamu , tetapi jangan melampaui batas. Sungguh , Allah tidak menyukai orang orang yang melampaui batas. "

( Surah Al Baqarah 2 : 190 )


Saturday, May 19, 2012

Jangan Menghukum , Dia Juga Manusia

Bismillah
Assalamualaikum.Manusia yang gemar menghukum orang lain adalah manusia yang mempunyai banyak kelemahan dan kekurangan. Diri saya sendiri senantiasa mendidik hati agar jangan menghukum manusia walaupun bertapa besar pun kesalahannya. Hal ini kerana kita bukannya tahu bagaimana keadaannya pabila dia meninggal dunia malah kita tidak tahu apa yang Allah SWT tahu. Tidakkah nanti kita tertunduk malu andai si dia lebih disayangi Allah kerana taubatnya berbanding kita ? Dan lebih penting kepada manusia yang gemar menghukum ini agar hinalah maksiat bukan si pelaku maksiat itu. Tetapi kenapa ? Kenapa ?

Ketidaksempurnaan Manusia
Allah sendiri menjadikan ketidaksempurnaan manusia sebagai fitrah. Maka , tiada erti kesempurnaan dalam konteks seorang manusia. Sempurna itu sudah semestinya milik Allah SWT. Itu tiada yang setara. Oleh itu , adakah kita punya hak untuk menentukan , " Kau jahat ! " ; " Kau masuk neraka ! " atau " Kau keji ! ". Jawapannya sudah pasti tidak. Kerana hak penghukuman itu hanyalah milik Yang sempurna. Dialah berhak untuk menghukum. Thus , avoid punishing people around you. Lihatlah kekurangan diri dahulu. Cerminkanlah diri ini. Lihatlah bagaimana pula penerimaan masyarakat kepada kita. Jika kita pula lihat masyarakat seperti meminggirkan kita , there's must be something wrong somewhere right ?

Insan itu bersifat Lupa
Manusia sememangnya perlu untuk diingati dan memperingati. Al insan itu sendiri memberi makna ' lupa '. Sudah terang lagikan bersuluh. Dan sebab lumrahnya manusia yang pelupalah Allah menciptakan Al Qur'an sebagai petunjuk dan Rasulullah SAW sabagai pemberi ingatan. Sempurna kan ? Namun begitu , masih ramai manusia yang lupa akan hakikat itu. Masih ramai yang mencari kesilapan manusia lain tanpa mengetahui atau lupa atau ' buat buat lupa ' yang kita juga mempunyai banyak kesilapan lampau yang mungkin orang lain tidak nampak.

Allah telah berfirman dalam surah Al An'aam ayat 51 yang bermaksud ;

" Dan berilah peringatan dengan apa yang diwahyukan itu kepada orang orang yang takut akan dihimpunkan kepada Tuhannya ( pada hari kiamat ) , sedangkan bagi mereka tiada seorang pelindung dan pemberi syafaat pun selain daripada Allah , agar mereka bertakwa. "

Ya , Muhammad diutuskan kerna untuk memberi peringatan kepada kita yang lupa. Ini adalah buktinya. Kita lupa akan siapakah diri kita yang sebenar sehingga sanggup mengutuk , menghina dan mencaci manusia yang lain kerana dosanya. Malah lebih buruk lagi , kita menghinanya kerana dosa lampaunya sedangkan dia sudah taubat dan bertaqwa. Dimanakah hilangnya Islam dalam diri kita ? Mahukah kita lupa selama lamanya ? Tepuk dada tanyalah iman.

Ya , semoga kita bertemu di syurga kelak. Mudah mudahan. Amiin.

p/s : Buat si dia sahabatku , aku amat mencintaimu. Berpalinglah daripada dosa kemaksiatanmu. Andai kau membaca pesanan ini , bukan aku tidak mampu untuk menyapamu , menyantunimu secara bersemuka tetapi aku takut akan penerimaanmu. Aku tahu sikapmu yang kadang kala agak sukar memecahkan tembok egomu itu. Aku juga tidak mahu kau menjauhkan diri daripadaku. Dan lebih penting aku tidak mahu kau menjauhkan dirimu daripada makna Islam itu sendiri.

Panduan , tips & olahan yang lebih mendalam dan hebat daripada senior ;

Hilal Asyraf bersama Kehidupan : Dia Budak Agama , Dia Pergi Usrah , Dia Pakai Tudung Labuh..

Solihin Zubir bersama Hinalah Maksiat Tetapi Jangan Hina Si Pelaku Maksiat

Friday, March 23, 2012

The wives are your garments wahai adam !


Bismillahirrahmanirrahim ,
Assalamualaikum Warahmatullah Hiwabarakatuh.


Dengan berkahwin Adam bukan sahaja mendapat Hawanya malah Adam mendapat seluruh dunia ini. From the moment the Adams say " Aku terima nikahnya .. " until you die , Hawa will be your best companion. Hawalah yang akan menjadi rakan kongsi Adam dan kawan baik Adam. To be short , Hawa ini macam BFF Adamlah :)


Hawa akan berkongsi saat-saat Adam , hari hari Adam , dan tahun-tahun Adam. Dia akan berkongsi kegembiraan dan kesedihan Adam , kejayaan dan kegagalan Adam , impian Adam dan kebimbangan Adam. Apabila Adam sakit , Hawalah yang akan menjaga dan menjadi ' maid ' yang terbaik untuk Adam. Dan apabila juga Adam memerlukan bantuan , Hawa sedia membantu. Pintalah apa sahaja , semua Hawa boleh sediakan atau lakukan. Jika Adam mempunyai rahsia , dia akan menyimpannya tanpa diketahui sesiapa pun dalam dunia ini. Dan apabila Adam memerlukan khidmat nasihat , Hawa on the spot boleh menjadi kaunselor yang terhebat di dunia.

Selain itu ,

Hawa akan sentiasa berada dengan Adam. Apabila Adam bangun pagi pagi , perkara pertama yang dilihat mata Adam adalah Hawa. Tahukah Adam , Hawa senantiasa bersama sama Adam. Jika untuk beberapa ketika Adam tiada di hadapan mata Hawa ; mungkin pergi ke tempat kerja , Hawa akan fikirkan Adam , berdoa untuk Adam dengan segenap hati , minda dan jiwa. Dan apabila Adam tidur di malam hari , perkara terakhir yang mata Adam lihat adalah Hawa. Again in short , she will be your whole world and you will be her whole world.


Allah telah berfirman dalam surah Al Baqarah ayat 187 ;

" Mereka itu adalah pakaian bagimu dan kamu adalah pakaian bagi mereka " 

Ya , pasangan Adam dan Hawa adalah seperti pakaian antara satu sama lain kerana mereka menyediakan perlindungan , keselesaan , perlindungan , sokongan dan perhiasan antara satu sama lain. Just imagine a journey in the winter of Alaska without garments ! Itulah umpamanya pasangan Adam dan Hawa. Mereka menyediakan satu sama lain keselesaan , perlindungan dan sokongan dalam bentuk pakaian untuk mengharungi perjalanan hidup mereka di atas muka bumi ini yang seperti musim sejuk di Alaska.

Allah berfirman juga dalam surah Ar Ruum ayat 21 ; 

Dan di antara tanda - tanda yang membuktikan kekuasaanNya dan rahmatNya , bahawa Ia menciptakan untuk kamu ( wahai kaum lelaki ) , isteri - isteri dari jenis kamu sendiri , supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya , dan dijadikanNya di antara kamu ( suami isteri ) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan - keterangan ( yang menimbulkan kesedaran ) bagi orang - orang yang berfikir.

To be concluded , Adam , please take good care of your Hawa. Sometimes it could be Adam is the men and Hawa is the women. But sometimes Adam is to be said as the leaders while Hawa is the followers. It depends on how you define Adam and Hawa. But my writing said that Adam is the husbands and Hawa is the wives. Even though I never go through the experience as a wife but I know what are the wife's responsibilities towards her husband. Islam had taught me everything. Islam is wonderful right ?p/s : Tiba tiba jari jemari berminat nak bercerita tentang hal Adam dan Hawa. Tak tahu kenapa.

Friday, March 16, 2012

Surah Pilihan : Perlindungan Allah S.W.T

Bismilahirrahmanirrahim ,
Assalamualaikum Warahmatullahiwabarakatuh :')

Alhamdulillah , kepenatan berbaloi apabila setiap apa apa yang kita lakukan seperti diberkati , dirahmati , dipersetujui , disukai oleh Allah s.w.t yakni buah hati dan jantung hati kita. Sudah lama tak tup tap depan lappy. Facebook pun jarang sangat buka. Hanya bagi pekerjaan yang penting penting sahaja. Dan semalam , Allah seperti menarik perhatian Tina untuk membaca dan memahami satu surah pendek. Satu surah yang ditujukan buat kita , wahai manusia. Satu surah yang sering kita bacakan ketika solat , ketika bertemu denganNya. Satu surah yang tajuknya biasa biasa tetapi maknanya amat mendalam :')

Cer teka cer teka ?

Itulah suratunNas.

Surah Manusia.

Dari Aisyah r.a ,
Bukhari telah meriwayatkan bahawa Nabi saw apabila naik 
ketempat tidur setiap malam , baginda menghimpunkan dua tapak tangannya lalu meniupkan seraya membaca : Qulhuwallahu Ahad , Qul A'uzu birabbil falaq dan 
Qul A’uzu birabbinnaas kemudian mengusapkan ke seluruh badannya mulai dari kepalanya lalu muka dan seluruh bahagian badan depan sebanyak tiga kali.


Apakah maknanya itu ? Maknanya , tiga surah itu dapat menghalang kita daripada syaitan. Surah surah itu juga adalah untuk mengusir syaitan. Syaitan yang tak pernah jemu membisikkan kata kata kejahatan. Membisikkan kata kata negatif agar kita kufur kepada Allah. Agar kita lalai kepada Allah. Namun begitu , andai kita melakukan dosa , silaplah kita kerana kita sebenarnya telah terpengaruh , telah mendengar bisikan syaitan itu. So , ada apa apa tips ? Pasti ada. Antara tiga surah yang di baca Rasulullah sebelum tidur , Tina berkenan sangat dengan Surah an Nas. Bukan surah lain Tina tak suka , cuma hari ini kita fahami surah ini :')

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

Katakanlah , " Aku berlindung kepada Tuhannya manusia , "

Raja manusia ,

Sembahan manusia ,

dari kejahatan ( bisikan ) syaitan yang bersembunyi ,

yang membisikkan ( kejahatan ) ke dalam dada manusia ,

dari ( golongan ) jin dan manusia .

( Surah an - Nas ; ayat 1 - 6 )


Mendalam kan makna di sebalik ayat ayat dalam Bahasa Arab yang kita selalu baca ni ? Andai sesiapa yang mempelajari Bahasa Arab dan fasih bertutur dalam Bahasa Arab , alhamdulillah , Allah telah memberi kelebihan buat kita bangsa bukan Arab untuk bertutur dalam bahasa tersebut. Namun begitu , buat rakan rakan yang tidak memahami langsung dan tidak pernah mempelajari Bahasa Arab ini bagaimana ? Jadikanlah tafsir al Qur'an itu teman baik kita. Senang untuk kita merujuk makna disebalik ayat ayat al Qur'an itu.

Berbalik kepada surah Manusia ini , what's actually the key point ? Yang mana ? Perasan tak setiap ayat dalam surah ini sebenanrnya adalah key point. Ayat pertama surah an Nas ini menyarankan kita berkata , Aku berlindung kepada Tuhannya manusia " , dan ayat ini seperti doa buat kita. Doa kepada siapa ? Kepada siapakah doa ini harus kita tujukan ? Yakni Allah S.W.T iaitu raja kita merujuk kepada ayat ke dua surah an Nas. Raja di sini bukan lah seperti Queen Elizabeth mahupun sultan sultan yang menjadi lambang raja negara kita. Tetapi disini adalah raja yang menciptakan kita. Nah , bertapa agungnya Allah S.W.T. Oleh kerana Dia merupakan pencipta yang agung , kita sembahNya. Kita tunduk dan sujud kepadaNya. Dan hal ini Allah telah nyatakan dalam surah an Nas ayat tiga. Allah lah yang kita sembah ; tiada lain melainkanNya. 

 

Berbalik kepada ayat pertama surah an Nas , Katakanlah , " Aku berlindung kepada Tuhannya manusia , ". Jika kita perhatikan ayat ini , kenapa Allah menyuruh kita berdoa meminta perlindungan daripadaNya ? Maka hadirlah ayat ke 4 iaitu kerana Allah mahu kita lari daripada bisikan syaitan yang direjam. Syaitan yang tidak pernah kenal erti letih dan penat malah bisikan syaitan ini sangat sangatlah tersembunyi. Tersembunyi ? Ya , tersembunyi kerana syaitan membisikkan kata kata kejahatan itu di dalam dada kita iaitu di dalam hati nurani kita seperti yang Allah telah firmankan dalam ayat 5 dalam surah an Nas. Tanpa kita sedar. Namun andai iman yang menakluk hati suci kita , kita seperti mendengar bisikan bisikan itu. Kadang kadang sangat jelas. Oleh itu bacalah surah ini. Usirlah syaitan daripada diri kita agar kita dapat beribadah dengan tenang. 

Seterusnya , Allah telah mengingatkan kita dalam ayat yang terakhir surah an Nas bahawa yang melakukan bisikan ke dalam dada manusia tidak hanya dari golongan jin , bahkan dalam kalangan manusia pun boleh berperanan sebagai syaitan. Iaitu manusia yang menzalimi manusia lain , pengumpat dan pemfitnah yang tidak pernah kenyang untuk memamah daging saudara mereka sendiri serta mereka yang tenggelam dalam nafsu. Maka janganlah kita menjadi golongan seperti yang dinyatakan Allah dalam ayat terakhir itu. 

Semoga kita senantiasa dirahmati Allah S.W.T :')

p/s : Hidup ini ada pasang dan surut. Sekejap sihat sekejap sakit. Allah saja nak bagi nikmat sakit kepada Tina. Doakan Tina cepat sembuh :')

Sunday, March 11, 2012

Warkah Cinta : Mencari yang halal itu impian
Assalamualaikum saudara ajnabi ,

Hari ini alhamdulillah Allah masih memberikan saya peluang untuk bernafas agar saya dapat membantu rakan rakan. Walaupun diri ini tidaklah sesempurna mana , tetapi sudah menjadi tanggungjawab saya untuk memberi peringatan , berdakwah , berjihad di jalan buah hati saya iaitu Allah SWT. Dan awak. Ya awak. Salam ukhwah dan perkenalan daripada saya. Awak lelaki ajnabi. Ada yang saya kenal dan ada yang saya tidak kenal. Tetapi panggilannya tetap sama. Lelaki ajnabi. Lelaki asing. Lelaki asing yang dalam kalangan mereka bakal menjadikan saya sebagai bidadarinya di dunia. Lelaki asing yang dalam kalangan mereka bakal mendoakan saya menjadi bidadari mereka di syurga kelak. Amiin.

Pasangan yang bercinta, mereka mencari syurga. Mencari bahagia dan kepuasan santapan jiwa. Biar runtuh awan di langit, biar gegar di lantai bumi, lautan api sanggup direnangi. Itulah kuasa cinta. Pengorbanan yang ditawarkan demi sebuah cinta, yang menjanjikan bahagia. Saya juga begitu awak. Saya juga mahu mencintai dan dicintai. Saya juga mahu melayari bahtera cinta yang diagung agungkan itu. Saya juga mahu merasakan bertapa hebatnya kuasa cinta yang dikatakan teman teman sehingga dapat memusnahkan batu hanya dengan renungan mata pasangan yang bercinta. Saya juga mahu itu semua. Tetapi semuanya ada syarat. Cinta pasti bersyarat. Jangan percaya akan cinta yang tidak bersyarat. Saya tahu awak pasti tahu. Tahu yang nikah itu syaratnya.

Mungkin ada yang tertanya. Mungkin awak juga mahu bertanya. Bagaimana nak hidup kalau tidak bercinta dan bercinta hanya selepas syarat nikah tertunai ? Tidak rasa keseorangankah ? Tidak rasa kolotkah ? Fitrah manusia untuk berkata demikian. Hidup mereka dan mungkin juga hidup awak diselubungi cinta kepada lelaki / perempuan ajnabi. Cinta yang berlandaskan nafsu. I love you. You love me. Berdakapan. Berciuman. Itukah kepuasan cinta yang dicari ? Jangan risau. Saya juga sedang merasai kepuasan cinta walaupun hidup tidak bercinta sama lelaki ajnabi. Tetapi saya tetap puas. Puas kerana dicintai buah hati yang senantiasa memakbulkan permintaan saya. Puas kerana dicintai buah hati yang sering memaafkan saya pabila saya meminta ampun atas kesalahan saya. Puas kerana dicintai buah hati yang senantiasa tidak jemu menurunkan rahmatNya kepada saya. Saya mahu sangat tahu , adakah awak punya buah hati seperti Dia ? Adakah awak sudah meletakkan Dia sebagai buah hati awak yang pertama ? Awak kenal Dia ? Ya , Dialah Allah SWT. Pencipta kita awak.

"Dan Dialah (Allah) yang Maha Kuasa di atas hamba-hamba-Nya". 

( Surah Al-An'am ; ayat 18 )

Tidak ketinggalan , saya juga dicintai sepasang merpati dua sejoli yang begitu banyak berkorban demi kebahagiaan dan masa depan saya. Mereka sanggup mengetepikan masa depan mereka demi saya. Jasa mereka terlalu besar awak. Tidak terbalas oleh saya jasa mereka itu. Rindu saya kepada mereka tidak pernah putus dan begitu juga mereka. Kasih dan sayang saya ibarat air yang mengalir tiada hentinya dan seperti seluas lautan kerana tidak terhitung banyaknya. Saya tidak tahu adakah awak dapat mencintai saya seperti mereka mencintai saya. Dan sudahkah awak menjadikan raja dan permaisuri awak pula sebagai permata di dalam hati awak ? Bonda dan ayahanda saya pasti tidak akan menyerahkan saya kepada lelaki yang tidak mengasihi ibu bapa mereka kerana di situlah letaknya bukti kasih dan cinta awak kepada saya kelak andai saya menjadi yang halal buat awak.

Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibubapanya ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan (dari awal mengandung hingga akhir menyusunya) dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun (dengan yang demikian) bersyukurlah kepadaKu dan kepada kedua ibubapamu dan (ingatlah), kepada Akulah jua tempat kembali (untuk menerima balasan).

( Syrah Luqman ; ayat 14 )

Saya tahu saya juga tidak sempurna untuk mencari yang sempurna. Namun begitu saya tidaklah mencari yang sempurna. Cukuplah saya tahu si dia boleh membimbing saya ke jalanNya. Kalau awak hensem mahupun terkenal di Facebook mahupun Twitter, saya minta maaf bukan itu yang saya cari awak. Saya ingin seseorang yang menjanjikan bahagia di dunia dan di akhirat. Seseorang yang kenal erti Islam. Seseorang yang mahu mengajak saya lebih lebih mencintai Allah SWT iaitu buah hati kita. Kerana saya yang masih tidak sempurnalah , kerana itu saya mahu lelaki yang halal nanti dapat mengajak saya mencari kesempurnaan di mata Tuhan yang satu , Allah. Kerana saya yang jahil inilah , kerana itu saya mahu lelaki yang halal ini dapat membentuk saya keluar daripada kejahilan itu. Itulah impian saya. Mengimpikan seseorang yang dapat mencintai saya kerana Allah. 

Saya cuba untuk jadi yang terbaik untuk si dia yang halal.

Saya redha dengan apa apa yang Allah dah tetapkan untuk saya.

Saya faham Allah juga telah berfirman ;

“Perempuan yang jahat untuk lelaki yang jahat dan lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat, perempuan yang baik untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik untuk perempuan yang baik.” 

( Surah an-Nur' ; ayat 26 )

Saya bukanlah sangat baik. Saya sedar. Banyak sungguh kekurangan diri. Saya tahu tinggi sungguh harapan untuk memiliki seorang suami soleh yang dapat membimbing diri ini tetapi sebagai manusia biasa , untuk mempunyai azam dan impian sebegitu tidak salah bukan ? Kebiasaannya kalau kita mempunyai sesuatu azam dan impian yang meninggi pasti kita akan berusaha untuk mengejar impian dan azam itu bukan ? Begitu juga saya. Akan cuba memperbaiki diri dari hari ke hari agar saya dapat mengecapi impian itu :)

Saya tahu andai awak yang dicari , awak pasti tidak pernah lupa janji Allah iaitu ;

Wahai hamba-hambaku ! Pada hari ini kamu tidak akan merasai sebarang kebimbangan dan kamu pula tidak akan berdukacita. ( Mereka itu ialah ) orang-orang yang beriman akan ayat-ayat keterangan Kami , serta mereka menjadi orang-orang Islam yang taat patuh. ( Mereka diberi sebaik baik balasan dengan dikatakan kepada mereka ): “ Masuklah kamu ke dalam syurga bersama-sama isteri isteri kamu, dengan menikmati sepenuh-penuh kegembiraan dan kesenangan ” 

( Surah al-Dzukhruf ; 68 - 70 )

Pasti kita berjumpa di syurga kelak. Amiin.

----------------------------------------------------

p/s : Minggu pertama pembelajaran semester baru sememangnya mendekatkan diri ini ke arah zon bosan.

p/s 2 : Marilah kita bercinta sampai ke Syurga :')

Sunday, March 4, 2012

Mahu syurga maka takutlah akan maut


Bismillahirramnirrahim ,
Salam.

Dah lama save gambar ni dan terfikir untuk berkongsi dengan kawan kawan. Inilah Sirat kita. Jalan kita nanti kerana jalan sebenar atau hidup yang sebenar bermula apabila seseorang manusia itu mati. Mati ? Apa itu mati ? Mati adalah pabila roh dalam jasad manusia tidak lagi bersama jasadnya. Roh tidak akan binasa. Jom kita cuba selami semula proses kejadian manusia. Bermula daripada janin bayi di dalam perut sang ibu. Apabila janin yang ada dalam perut ibu itu sempurna kejadiannya, Allah meniupkan padanya roh, lalu hiduplah manusia (janin) tadi. Ia membesar dan akan dicabut daripada tubuh manusia oleh malaikat maut apabila tiba masanya untuk diserahkan kepada Allah. Itulah mati ; iaitu pabila roh dicabut oleh Malaikat Izrail daripada jasad / tubuh manusia.

Pernah dengar tentang kain sutera yang wangi di bawa oleh Malaikat Maut ? Untuk siapa ? Untuk apa ? Ia adalah milik seseorang yang beriman. Apabila seseorang yang beriman itu tiba ajalnya, maka dia akan didatangi oleh malaikat, yang datang dengan sekeping kain sutera yang ada padanya kesturi, anbar dan harum-haruman. Maka keluarlah rohnya ( seseorang yang beriman itu ) seumpama tercabutnya sehelai rambut daripada tepung adunan. Diucapkan padanya ;

 ' Wahai jiwa yang tenang , keluarlah dalam keadaan reda dan diredai ke atasmu , engkau akan memperoleh kegembiraan daripada Allah dan kemuliaanNya.'

Maka apabila keluar rohnya , ia diletakkan di atas kasturi dan raihan kemudian kain tadi dilipat lalu dibawa dengannya ke illiyiin. Dulu kalau ditanya tentang  illiyiin , tina tertanya tanya ' Apa tu  illiyiin ? Tak ada idea langsung tentang  illiyiin , ' Tetapi Allah dah terangkan dalam surah al - Mutaffifin ayat 18 - 20 yang bermaksud ;

Sekali-kali tidak, sesungguhnya catatan (amal) orang yang baik-baik itu di Iliyyin. 
Tahukah kamu apakah Iliyyin itu? 
( Ia adalah ) kitab yang berisi catatan ( amal ).


Setelah itu roh berada di alam barzakh, iaitu alam yang memisahkan antara hidup dunia (fana) dengan kehidupan akhirat kelak. Seriusly , setiap kali orang ( sesiapa sahaja ) berbicara mengenai MATI dan ALAM BARZAKH , pasti hati bergetar ; perasaan takut menjelma. Sama juga seperti perasaan apabila melalui kawasan perkuburan ataupun menziarah kubur saudara mara. Perasaan takut dan jiwa bergetar itu kembali. Terdetik bahawa kita juga akan merasai mati. Terdetik bahawa kita juga akan berada di dalam kubur , diziarahi saudara mara , dibacakan tahlil. Terdetik bahawa Malaikat Maut sedang melihat kita , memerhatikan tindak tanduk kita. Terdetik bahawa ' Adakah maut telah menghampiriku ? ' 

Alam Barzakh. Kita semua tahu , sesetengah ulama pun ada mengemukakan tentang mayat akan merasai nikmat atau azab di dalam kubur , iaitu azab yang dikenakan atau dirasai oleh roh dan jasad sekali. Dan apabila roh seseorang itu telah berpisah daripada jasad atau berada di alam barzakh, ia akan dipersembahkan oleh malaikat maut kepada Allah, dibalas dengan nikmat syurga atau neraka, bergantung kepada amalan-amalan yang telah dilakukan ketika hidup di dunia. Maka yang mana kita mahu ? Nikmat atau azab kubur ? Sudah semestinya nikmat syurga di dalam kubur. Tak perlu tanya kan ? :)

Dan barang siapa berpaling daripada peringatan-Ku, maka sesungguhnya baginya penghidupan yang sukar (sempit) dan Kami akan menghidupkannya pada hari kiamat dalam keadaan buta.

( Surah Taha ; ayat 124 )

Yang ni yang kita taknak kan ? Oleh kerana itu , kenapa susah untuk kita berbuat kebaikan ? Oleh kerana itu , kenapa susah untuk mengikut suruhan Allah dan meninggalkan laranganNya ? Kenapa susah ? Kalau sebelum ni , semua orang cakap ' Tepuk dada , tanya selera ' @ ' Tepuk dada , tanya iman ' tapi tina nak ubah sikit. Iaitu ' Tepuk dada , tanya nak syurga ke neraka ' :)

Maka mahu syurga ? Buat lah sesuatu perkara yang boleh mendatangkan nikmat maut dan nikmat di dalam kubur nanti. Insya'Allah :)


p/s : Hidup ini sekali sahaja. Sayang akan parents kita ; jaga dan hormat mereka , berbuat baik dengan orang , sedekah kepada yang fakir atau yang memerlukan , tuntut dan sebarkan ilmu di jalan Allah itu tidak susah. Kita yang membuatnya susah. Fikirlah :)

p/s : Dah sampai UiTM. Homesick dah -.-' 
Copyright© All Rights Reserved Thethreedara.blogspot.com