Tuesday, May 22, 2012

Bila Pakar Jiwa Berbicara
بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم 


Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.
"...(Allah) yang mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun daripada (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya)." 

( Surah Al Baqarah 2 :  255 )

Kalau perasan , dewasa ini , ramai sangat muslimin dan muslimat yang sakit jiwa. Sampai tak sanggup saya melihatnya lagi. Terlalu ramai sehingga saya rasa amatlah perlu untuk kita mempunyai klinik mengubat rohani dan jiwa. Yakni sakit jiwa yang dimaksudkan bukanlah kurang waras atau lebih parah , gila. Tidak. Tidak sama sekali. Tetapi sakit jiwa di sini ialah penyakit di mana pesakit dijangkiti virus kurang memahami apakah yang cuba disampaikan oleh Islam. Dan menyebabkan mereka gemar melakukan maksiat , dosa yang memakan jiwa atau merosakkan jiwa sanubari mereka. Mereka tidak mahu menerima tautan hati ataupun ubat jiwa seperti majlis majlis ilmu , usrah usrah bersama naqib dan naqibah dan seangkatan dengannya. Kalau pahala melihat al Qur'an pun tidak mahu ' grab ' inikan pula pahala membaca kitab suci itu. Di manakah silapnya ? Adakah para ulama' kurang mengadakan majlis ilmu atau ibu bapa sendiri yang masih kurang menyediakan didikan agama yang cukup ? Atau diri sendiri yang tutup hati dan jiwa daripada menerima dakwah islamiah ? Tepuk dada , tanya iman , tanya pakar jiwa :')

Nak katakan saya ini pakar mengubati jiwa terluka , tidaklah. Hanya perkongsian daripada pembacaan dan juga ilmu yang di ' grab ' daripada kakak kakak naqibah. Dan juga ulama' ulama' terkenal. Sharing is caring kan ? Tetapi hari ini saya taknak menceritakan mengenai punca punca mahupun faktor faktor yang mengakibatkan penyakit jiwa tetapi kita akan lihat apakah simptom simptom awal , pertengahan , kemuncak dan akhir penyakit jiwa ini. Jom kita terjah !

Simptom Awal @ Permulaan 
Manusia tidak pernah lari daripada melakukan kesilapan atau maksiat. Semua manusia tidak sempurna kan ? So , here it is. Pesakit yang berada di peringkat permulaan ataupun initial stage penyakit ini , selalunya pabila melakukan maksiat kemudiannya pesakit akan rasa bersalah dan kesal atas perbuatannya. Kebiasaannya , dosa yang dilakukan bukanlah dosa dosa besar tetapi dosa tetap dosa. Mereka akan segera bertaubat dan cuba sebaik mungkin untuk tidak kembali kepada penyakit lama yakni melakukan maksiat itu tadi. 

Simptom Pertengahan
This is what we called as the middle stage of the disease. Pesakit yang pada mulanya punya perasaan kesal dan ingin berubah tetap melakukan dosa yang sama berulang ulang kali. Di sini mungkin dipengaruhi atau atas dorongan rakan rakan yang menyebabkan taubat tadi ditunda dan perasaan bersalah kepada Allah semakin terhakis. Virus virus dosa semakin merebak. Bisikan Syaitan seperti menjanjikan syurga. Namun begitu , masih boleh diubati andai masih punya kelompok rakan rakan yang mengajaknya beribadah kepada Allah. Ya , mungkin pada mulanya dia enggan tetapi lama kelamaan titik titik keinsafan pasti menapak di hatinya.

Simptom Kemuncak
Once those people be at the climax stage , it is getting harder to cure them. Pesakit mula berasa seronok untuk melakukan maksiat. Mereka bukan sahaja mengulangi dosa dosa lampau MALAH mereka juga mencuba melakukan dosa dosa baharu dan ini mengakibatkan hati mereka mula menjadi gelap gulita. Titik titik keinsafan mula menjauhi jiwa dan titik titik hitam dosa dan noda mula menapak dan mengambil tempat pada jiwa pesakit. Dalam hal ini , perasaan gentar dan takut sudah hilang dan mungkin ingatan terhadap Allah juga mula pudar. 
Dimana peranan kawan dianggap seperti syaitan kecil


Simptom Akhir
Pada peringkat ini , pesakit mula berasa lali dengan dosa yang dilakukan dan sesetengahnya tidak merasa takut langsung. Nasihat yang mungkin dihadiahkan oleh rakan rakan yang masih sayangkan mereka agar mereka berubah umpama menyimbah air sirap ke daun keladi ; jangan kata nak serap nasihat itu dalam jiwa , nak rasa secebis nilai kasih sayang rakan itu pun tak. Pesakit kini lebih menyedihkan mengajak rakan rakan yang lain untuk melakukan maksiat. Dia bagaikan tidak mahu menanggung virus maksiat itu seorang diri malah menyebarkan kepada orang lain. 

Thus , hati hati dengan pesakit jiwa :')

p/s : Baru dengar khabar yang ada saudara seislam yang hampir dengan saya lari daripada rumah. Masha'Allah. Itu tandanya virus penyakit jiwa sudah bermaharajalela di jiwanya. Semoga Allah tabahkan hati ibunya dan keluarga. Buat adik andai terbaca post ini, pulanglah. Tiada apa dengan dunia yang hanya berlandaskan nafsu semata mata. Pulanglah kepada keluargamu. Bertapa marah pun ibu atau ayah , mereka marah marah sayang. Untuk kebaikan adik juga. Saya doakan yang terbaik untuk adik.

Salam mengubat jiwa !

6 umat prihatin:

♫♪~Naurah_Nawwarah ~ ♫♪ said...

kawan2 jugak penyuntik semangat jika kita dlm masalah :D

Nursayidatina Aishah said...

Naurah - Ya :) Kawan kawan yang baik merupakan pendorong ke arah kebaikan. Jadi bijaklah memilih rakan :)

Pink Lavender said...

bijak memilih kawan
bijak mengawal nafsu
semua perkara manusia harus bijak

salam kenal
jom follow makneng

MissThe3Dara said...

Pink Lavender - Agreed :) Nafsu itu yang paling penting untuk dikawal.

Salam kenal juga !

Neijie Kiut said...

Haha..syok giler entri..ada pengisian dan sarat pengajaran..heheh..yang paling penting kena tabah la lam hadapi ujian and kena pandai handle masalah..bukan pk kan masalah, tapi..fikirkan cara selesaikan masalah..baru tak sakit jiwa sangat..hehe

MissThe3Dara said...

Neijie Kiut - Thanks dear. Wallahua'lam :)

Copyright© All Rights Reserved Thethreedara.blogspot.com